Què opina un estudiant de dret sobre les retallades?

Olga Toro

M.M.N

-Quina carrera estudies? En quin curs estàs?

Dret. Al darrer, quart.

-Per què vas decidir estudiar a la UB?

Per la qualitat del professorat, pel prestigi a nivell estatal i europeu de la universitat, per la seva localització (quasi perfecte, ja que sóc a menys de 30 minuts en autobús de la facultat, venint des d’una ciutat metropolitana).

-Creus en la educació pública? Què en penses del seu futur?

No hi ha cap cosa en la que cregui més que en l’educació pública. En una societat, l’educació és bàsica, fonamental i necessària. L’escola (i la universitat) és el lloc on formem ciutadans i persones que puguin arribar a pensar i raonar per elles mateixes i no deixar-se controlar i manipular per les elits polítiques i socials. L’educació pública és bàsica pel futur i desenvolupament d’una societat. Ens cal una educació pública, de qualitat per enfortir la cohesió social de la ciutadania. Amb l’educació pública i accessible per a tots els ciutadans, independentment de la renda, garantim una societat més justa on tothom tingui futur i cabuda. Acabar amb l’educació pública és acabar amb el futur de la societat. Sobre el futur, penso que està complicat: fins que no ens adonem que hem de defensar el que nostre, perdrem tot el que tants anys ens ha costat aconseguir.

-Per a què et concedeixin una beca s’han de complir dos requisits: El primer és estar per sota del llindar econòmic que exigeixen. I el segon, haver aprovat el 100% dels crèdits matriculats (fins ara era el 80%). Amb aquestes dificultats, al final qui podrà anar a la universitat?

Crec que les beques s’han de basar principalment en llindars econòmics. El problema que aquests s’han modificat recentment de manera que un gruix molt important de la població de classe mitjana i baixa s’està quedant sense beca i sense poder estudiar. És un drama i un fracàs com a societat. S’ha de demanar esforç, perquè les beques són diner públic. Ara bé, el 100% em sembla excessiu, a més, que dependrà de la dificultat de la carrera, no podem exigir el mateix a totes les carreres, és injust.

-En els anys que portes estudiant t’han concedit alguna beca? Si es així, quina quantitat t’han donat? Aquesta quantitat ha sigut la mateixa durant tots els anys?

Mai me n’han concedit cap beca durant el període universitari llevat de la d’intercanvi Erasmus. A tercer em van concedir 1.600 € de beca per estudiar a Anglaterra durant un semestre. Quantitat insuficient però que em va ajudar molt.

-De quants crèdits et vas matricular el primer any? Quin preu vas pagar per la matrícula?

60 crèdits. Uns 950 – 1000 €.

-Has hagut de matricular-te de menys crèdits durant els cursos com a conseqüència de les retallades? De quants? Quin és el preu que has anat pagant durant els diferents cursos?

No, afortunadament . Aquesta darrera matricula he pagat 1.650 €.

-Creus que la UB ha donat facilitats als seus estudiants per a poder matricular-se només d’aquelles assignatures que podíeu pagar?

Facilitats les justes. Tots (universitats incloses) som còmplices de l’estafa i de l’atac a l’educació pública.

-Creus que els rectors de la Universitat han transmès als seus alumnes amb claredat els canvis que hi ha hagut en la Universitat? O heu sigut els alumnes qui heu hagut de trobar solucions de forma independent?

Han fet el possible per a les dificultats que tenien. Els rectors tenen  les mans lligades perquè depenen del que els governs destinen via pressupostos per a les universitats. Els rectors no són el problema, ho són els polítics. Les associacions estudiantils han fet una gran tasca en informar i ajudar els estudiants, són molt necessàries.

-Molts universitaris diuen que amb el Pla Bolonya és complicat combinar estudis i treball. Aquí és on sorgeix el dilema: Si no podem treballar com paguem les matrícules universitàries? La resposta és ràpida però molt cruel…Tú has pogut treballar mentre estudiaves? Si es així amb el que has cobrat has pogut pagar els crèdits?

Impossible matricular 60 crèdits, aprovar-los satisfactòriament (i no amb notes justes o mediocres) i treballar a la vegada. Almenys, per a mi.

-Alguns estudiants han hagut d’abandonar els estudis per què no els poden pagar. Què creus que cal fer per a qué tothom pugui estudiar  i que la universitat pública no es vegi tan afectada per les retallades?

Com ja he dit, cap més consciència social. L’educació pública no és cap regal, la paguem entre tots. És un dret. És justícia social i no almoina. Quan no es respecta un dret, què s’ha de fer? Doncs, és clar, reclamar els drets que ens volen retallar, és a dir, acabar amb la gran estafa i mentida que estem vivint.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s