Entrevista a una estudiant d’Història de la UB

Olga Toro

-Quina carrera estudies? En quin curs estàs?

3r de Història

-Per què vas decidir estudiar a la UB?

Perquè en principi creia que era una bona universitat, i realment la més accessible amb el transport públic.

-Creus en la educació pública? Què en penses del seu futur?

Totalment, tot i que el seu futur és un tant negre, rectifico molt negre. Estan intentant destruir un dels drets més bàsics i essencials de qualsevol estat de dret i del benestar, en el que ens intenten vendre que vivim.

-Per a què et concedeixin una beca s’han de complir dos requisits: El primer és estar per sota del llindar econòmic que exigeixen. I el segon, haver aprovat el 100% dels crèdits matriculats (fins ara era el 80%). Amb aquestes dificultats, al final qui podrà anar a la universitat?

Només podran anar a les universitats les persones amb més poder econòmic, les elits del país, o les que siguin gran estudiants, i puguin despuntar moltíssim en els estudis que exerceixin.

-En els anys que portes estudiant t’han concedit alguna beca? Si es així, quina quantitat t’han donat? Aquesta quantitat ha sigut la mateixa durant tots els anys?

Vaig rebre beca durant el primer i el segon any, ja que el meu llindar econòmic era el més baix, doncs la meva família és monoparental. Els dos anys han cobert la meva matrícula i m’han donat una ajuda molt mínima per al transport i el material. Val a dir que l’ajuda per desplaçament no cobria ni el 50% del que en realitat em costa a l’any la meva mobilitat.

-De quants crèdits et vas matricular el primer any? Quin preu vas pagar per la matrícula?

El primer any em vaig matricular de 60 crèdits i vaig pagar 1700 euros.

-Has hagut de matricular-te de menys crèdits durant els cursos com a conseqüència de les retallades? De quants? Quin és el preu que has anat pagant durant els diferents cursos?

M’he matriculat dels mateixos crèdits, pensant en rebre beca. Tot i que aquest any dubto que me la concedeixin.

-Creus que la UB ha donat facilitats als seus estudiants per a poder matricular-se només d’aquelles assignatures que podíeu pagar?

No crec que la UB com cap universitat, es trenqui les banyes per aquells que no poden pagar els crèdits mínims.

-Creus que els rectors de la Universitat han transmès als seus alumnes amb claredat els canvis que hi ha hagut en la Universitat? O heu sigut els alumnes qui heu hagut de trobar solucions de forma independent?

En aquesta universitat per desgràcia has de ser massa independent, doncs els organismes d’aquesta no ajuden ni col·laboren massa en la difusió de les noticies.

-Molts universitaris diuen que amb el Pla Bolonya és complicat combinar estudis i treball. Aquí és on sorgeix el dilema: Si no podem treballar com paguem les matrícules universitàries? La resposta és ràpida però molt cruel…Tú has pogut treballar mentre estudiaves? Si es així amb el que has cobrat has pogut pagar els crèdits?

Vaig intentar treballar amb un horari de mitja jornada, però és del tot cert que em va ser impossible combinar-ho, de fet aquest any arrossego una assignatura que vaig suspendre l’any passat per intentar combinar treball i universitat. I és trist pensar-ho però amb aquell treball no em donava ni de bon tros per poder pagar la matrícula. Ara per ara, treballo com a professora particular, cosa que em dóna menys diners però més llibertat amb els meus estudis.

-Alguns estudiants han hagut d’abandonar els estudis per què no els poden pagar. Què creus que cal fer per a qué tothom pugui estudiar  i que la universitat pública no es vegi tan afectada per les retallades?

Per començar crec que és essencial quin model d’universitat hem de seguir, per exemple, la sueca seria un bon model. Una universitat totalment gratuïta a la que hi pot accedir tota persona que pretengui dur a terme uns estudis superiors. Òbviament, penso que una persona que no es pren en serio la seva carrera (0 assistència a classe, suspens de més del 50% dels crèdits matriculats, etc) no hauria de gaudir de certs privilegis, per això seria necessària una certa regulació. Però l’educació és la base de qualsevol societat que pretén ser avançada, destruir-lo es retrocedir masses anys.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s